Στάρι με ξηρούς καρπούς. Για την τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπάυσεως των ψυχών των κεκοιμημένων ετοιμάζουμε κόλλυβα και τα προσφέρουμε στον ναό.
Κόλλυβα
Συστατικά
Οδηγίες
Συστατικά
- 1 ποτήρι του νερού στάρι αποφλοιωμένο
- 1 1/4 ποτήρι σταφίδες
- 1 ρόδι (αν υπάρχει)
- 2 ποτήρια τριμμένο καρύδι
- 1 ποτήρι αμύγδαλα προψημένα και αποφλοιωμένα
- 2-3 πορτοκάλια το ξύσμα μόνο
- 1 1/2 ποτήρι φρυγανιά τριμμένη
- 1 ποτήρι ζάχαρη ψιλή
- 1/2 ποτήρι ζάχαρη άχνη
- μείγμα κανέλλας με άχνη ἠ χρωματιστή ζάχαρη (προαιρετικά)
Οδηγίες
Πλένουμε καλά το στάρι, το βάζουμε σε ένα μεγάλο θερμός και το γεμίζουμε με νερό βραστό. Κλείνουμε καλά το δοχείο και το ανοίγουμε μετά από 5 ώρες. Σουρώνουμε το στάρι και το αφήνουμε 30′ να στραγγίσει και να κρυώσει.
Εν τω μεταξύ τρίβουμε σε μια λεκάνη 2-3 πορτοκάλια ακέρωτα, πολύ καλά πλυμένα, για να πάρουμε το ξύσμα. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα σπόρια από το ρόδι, το στάρι και ανακατεύουμε καλά να γίνουν ένα μείγμα.
Απλώνουμε το μείγμα σε ένα δίσκο, το στρώνουμε καλά και βάζουμε από πάνω το τριμμένο καρύδι, να καλύψει όλη την επιφάνεια. Μετά απλώνουμε τα αμύγδαλα και ξανά καρύδι. Στρώνουμε την επιφάνεια και απλώνουμε την φρυγανιά πολύ καλά.
Αναμειγνύουμε την ψιλή και την άχνη ζάχαρη και με ένα μεγάλο σουρωτήρι, την κοσκινίζουμε πάνω από τα κόλλυβα και το στρώνουμε προσεχτικά.
Με ένα χαρτονάκι κόβουμε ένα σταυρό και τον βάζουμε πάνω στον δίσκο. Με ένα πιο ψιλό σουρωτήρι κοσκινίζουμε απάνω μείγμα κανέλλας με άχνη ζάχαρη (ή χρωματιστή ζάχαρη) ώστε να σχηματιστεί ο σταυρός. Εναλλακτικά σχηματίζουμε τον σταυρό με ολόκληρα καρύδια, αμύγδαλα και σταφίδες.
Για τα αμύγδαλα:
Τα βάζουμε για λίγη ώρα σε βραστό νερό και τα αποφλοιώνουμε ένα-ένα. Κατόπιν τα ψήνουμε στο γκρίλ 30-45′, ανακατεύοντας συνέχεια να μην αρπάξουν. Κλείνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε μέσα να φύγει η υγρασία. Όταν κρυώσουν τα φυλάμε σε βάζο και τα χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε.