Μουσακάς με τόνο

Εξαιρετικό πιάτο με μελιτζάνες, πατάτες, σάλτσα τόνου και μια ιδιαίτερη μπεσαμέλ με σιμιγδάλι. Πλούσια γεύση και αρώματα!

Συστατικά

Για τον μουσακά

  • 6-7 αργείτικες μελιτζάνες
  • 4-5 πατάτες
  • ελαιόλαδο
  • 1 1/2 φλιτζάνι τυρί τριμμένο (γραβιέρα ή κεφαλοτύρι)
  • κουάκερ

Για την σάλτσα τόνου

  • 3 κονσέρβες τόνος
  • 3 κρεμμύδια
  • 4 ντομάτες
  • 1 κουταλάκι μέλι
  • μαϊντανό
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για την μπεσαμέλ

  • 1 κιλό γάλα
  • 2 αυγά
  • τυρί τριμμένο (γραβιέρα ή κεφαλοτύρι)
  • 1 κουταλάκι φρέσκο βούτυρο γάλακτος ή 1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
  Οδηγίες  

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε φέτες και τις βάζουμε για 10′ στο νερό να ξεπικρίσουν. Τις στραγγίζουμε, τις λαδώνουμε ελαφρώς και τις ψήνουμε στο γκριλ 15′ περίπου. Κόβουμε τις πατάτες ροδέλες, τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις τηγανίζουμε σε άφθονο ελαιόλαδο. Τις βάζουμε πάνω σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν τα περιττά λάδια.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα τόνου ως εξής: Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα μαραίνουμε σε νερό, ελαιόλαδο και αλάτι μέχρι να μαλακώσουν. Κόβουμε τις ντομάτες σε μεγάλα κυβάκια και τις προσθέτουμε στο κρεμμύδι. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και να μελώσει. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο, προσθέτουμε το μέλι, τον τόνο και το μαϊντανό, και ανακατεύουμε ελαφρώς για να μην διαλύσουν τα κομμάτια, ώστε να φαίνονται μέσα στη σάλτσα.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο γάλα. Τα βάζουμε να ζεσταθούν. Μόλις πάρουν βράσει ρίχνουμε το σιμιγδάλι λίγο-λίγο ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινο κουτάλι, μέχρι να πήξει. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και τυρί τριμμένο κατά βούληση.

Ρίχνουμε στο ταψί κουάκερ για να τραβάει τα υγρά. Στρώνουμε τις πατάτες να καλύψουν την επιφάνεια του ταψιού. Βάζουμε από πάνω άλλη μια στρώση μελιτζάνες και μία στρώση τυρί τριμμένο (1 φλιτζάνι). Μετά βάζουμε την σάλτσα με τον τόνο. Απλώνουμε πάλι μια στρώση μελιτζάνες και μία ελαφριά στρώση τυρί (1/2 φλιτζάνι). Καλύπτουμε με την μπεσαμέλ, το σταυρώνουμε και ψήνουμε στο φούρνο 30-45′ στους 180.

Scroll to Top